Víza do Ázie


A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Víza do Afganistanu
Víza do Arménska
Víza do Azerbajdžanu
Víza do Bahrajnu
Víza do Bangladéša
Víza do Bhutánu
Víza do Bruneja
Víza do Číny
Víza na Filipíny
Víza do Gruzínska
Víza do Hong Kongu (Čína)
Víza do Indie
Víza do Indonézie
Víza do Iraku
Víza do Iránu
Víza do Izraela
Víza do Japonska
Viza do Jemenu
Víza do Jordánska
Víza do Južnej Kórey
Víza do Kambodže
Víza do Kataru
Víza do Kazachstanu
Víza do Kirgizstanu
Víza do Kuvajtu
Víza do Laosu
Víza do Libanonu
Víza na Macao
Víza do Malajzie
Víza na Maledivy
Víza do Mjanmarska
Víza do Mongolska
Víza do Nepálu
Víza do Ománu
Víza do Pakistanu
Víza do Saudskej Arábie
Víza do Severnej Kórey
Víza do Singapuru
Víza do Spojených Arabských Emirátov
Víza na Srí Lanku
Víza do Sýrie
Víza do Tadžikistanu
Víza na Taiwan
Víza do Thajska
Víza do Turecka
Víza do Turkmenistanu
Víza do Uzbekistanu
Víza do Vietnamu
Víza do Východného Timoru


A

Víza do Afganistanu

Turistické vízum je možné získať na veľvyslanectve Afganistanu v Prahe alebo vo Viedni (jednovstupové vízum na 30 dní za 40 EUR v Prahe). K vyplnenej žiadosti o vízum spolu s cestovným pasom sa prikladajú dve fotografie pasového formátu a itinerár plánovanej cesty (s vysvetlením jej dôvodu).
Pokiaľ zamýšľate aj návštevu okolitých krajín, je dobré zvážiť možnosť obdržania víz tam, nakoľko sa jedná o administratívne a časovo menej náročný proces. V krátkom časovom období (1-3 dni) sa dajú vstupné víza do Afganistanu získať na príslušných zastupiteľstvách v susedných štátoch:
1./ Irán – afganská ambasáda v Teheráne (trasa z východoiránskeho Mashhadu do západoafganského Heratu je pomerne bezpečná)
2./ Pakistan – veľvyslanectvo Afganistanu v Islamabade (konzulát v Pešaváre už víza nevydáva; Khyber Pass smerom do Kábulu je v poslednom čase pre pozemný prechod cudzincov uzavretý)
3./ Uzbekistan – ambasáda v Taškente (z juhouzbeckého Termezu sa dá navštíviť neďaleký severoafganský Mazár-e-Šaríf)
4./ Tadžikistan – veľvyslanectvo v Dušanbe, resp. konzulát v pohraničnom Khorogu, ktorý je obzvlášť vhodný pre návštevu najpokojnejšej časti Afganistanu – Wakhanského koridoru
Wakhan, odľahlé územie na východe krajiny, nikdy nebolo poznačené príslušníkmi sovietskej armády, americkej armády ani Talibanu (na jeho návštevu je však potrebné špeciálne povolenie – dá sa získať v Ishkashime v tesnej blízkosti tadžicko-afganskej hranice). Momentálne relatívne bezpečným miestom na návštevu je aj oblasť prvého afganského národného parku – Bamyan Valley a jazier Band-e-Amir, nachádzajúca sa cca 150 km západne od Kábulu (letecká vzdialenosť).
Ďalšie možnosti:
1./ Tranzitné vízum na 72 hod pri leteckej preprave (pri letoch do tretej krajiny – vhodné napr. na krátky stop over v Kábule)
2./ Tranzitné vízum na 6 dní pri doprave po zemi (potrebné vízum krajiny, do ktorej cesta pokračuje – v súčasnej bezpečnostnej situácii nevhodná alternatíva)

Víza do Arménska

Podľa neoficiálnych informácií má platiť od 10. januára 2013 bezvízový režim pre vstup na územie Arménska pre 27 krajín Európskej únie (vrátane Slovenskej republiky) a 4 ďalšie štáty Schengenskej dohody (Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko).

Visa On Arrival – jednovstupové víza na 21 dní za 3000 dramov (cca 6 EUR/8 USD)
Ďalšou alternatívou sú e-visa (s dĺžkou vybavenia do dvoch dní):
1./ jednovstupové víza na 21 dní za 15 USD (momentálne nedostupné)
2./ jednovstupové víza na 120 dní za 60 USD
Tieto víza je možné obdržať pri príchode do krajiny na medzinárodných letiskách a na pozemných hraničných prechodoch):
Jerevan-Zvarnots Airport a Gyumri-Shirak Airport; Bavra (pozemná hranica s Gruzínskom), Gogavan-Guguti (hranica s Gruzínskom) a Bagratashen-Sadakhlo (Gruzínsko), žel. stanica Ayrum (žel. trať Tbilisi – Jerevan), ako aj Meghri/Agarak-Nurduz (hraničný prechod s Iránom); hranice s Tureckom a Azerbajdžanom sú uzavreté
Viacvstupové turistiské víza na 60 dní sú dostupné za 20000 AMD (39 EUR/55 USD)
Ďalšou existujúcou možnosťou sú víza pre tranzitujúcich cestujúcich:
1./ jednovstupové tranzitné víza na 3 dni za 10000 AMD (20 EUR/28 USD)
2./ viacvstupové tranzitné víza (3 dni na jeden vstup) za 18000 AMD (35 EUR/50 USD)

Náhorný Karabach (oficiálne časť Azerbajdžanu; pod arménskou kontrolou)
Vstupné víza (21 dní, 3000 AMD) sa vydávajú na zastupiteľstve Náhorného Karabachu v Jerevane, ale vo výnimočných prípadoch sa dajú tiež získať až priamo v metropole Karabachu – Stepanekert.
Ak neskôr plánujete aj návštevu Azerbajdžanu, požiadajte príslušné autority o umiestnenie karabašského víza (a vstupných/výstupných pečiatok) na osobitné miesto, nakoľko evidencia o návšteve Náhorného Karabachu je dostatočným dôvodom pre azerbajdžanské úrady (nielen) na odmietnutie vstupu do krajiny.

Víza do Azerbajdžanu

Vízová povinnosť


B

Víza do Bahrajnu

Vízová povinnosť

Víza do Bangladéša

Vízová povinnosť

Víza do Bhutánu

Vízová povinnosť

Víza do Bruneja

Bezvízový styk (30 dní)


C

Víza do Číny

O turistické vízum je možné požiadať na čínskom veľvyslanectve v Bratislave.
1./ Jednovstupové vízum – za 40 EUR (doba vybavenia 1 týždeň)
2./ Dvojvstupové vízum – za 60 EUR (doba vybavenia jeden týždeň)
Vydanie víza na 2. alebo 3. deň – za príplatok 30 EUR
Expresné vydanie víz v ten istý deň – za príplatok 40 EUR
O vízum sa žiada a prevezme sa osobne alebo na základe splnomocnenia.
Podmienky pre udelenie víz:
1./ Vyplnená žiadosť o vízum
2./ 1x fotografia (pasového formátu)
3./ Cestovný pas (s min. 2-mi voľnými stranami a zostávajúcou platnosťou 6 mesiacov)
4./ Pozývací list, alebo rezervácia cestovných lístkov/leteniek, alebo potvrdenie o kúpe zájazdu

Ďalšími možnosťami sú “visa on arrival” iba pre špeciálne zóny:
Shenzhen-only visa – platné na 5 dní len pre špeciálnu ekonomickú zónu Shenzhen pri príchode z Hong Kongu
Zhuhai-only visa – s platnosťou 3 dni (špeciálna oblasť v blízkosti Macaa)
Pre oblasť Tibetu je potrebné špeciálne povolenie, pričom možnosti individuálnej turistiky sú značne obmedzené.
Do Hong Kongu, Macaa a Taiwanu platí bezvízový styk.
Pokiaľ sa budete zdržovať dlhšiu dobu v juhovýchodnej alebo východnej Ázii a budete vybavovať čínske turistické víza, najvhodnejším miestom na túto procedúru bude Hong Kong.

Hodiť sa môže aj 72-hodinový bezvízový pobyt, ktorý možno využiť pri tranzite cez medzinárodné letiská v Pekingu a Šanghaji do tretích krajín.


F

Víza na Filipíny

Bezvízový styk (21 dní)


G

Víza do Gruzínska

Bezvízový styk (90 dní); úplne odlišné vstupné podmienky však platia pre Abcházsko a Južné Osetsko
Hraničný prechod do Ruska (z územia vlastného Gruzínska) Kazbegi – Verchnyj Lars je podľa neoficiálnych informácií otvorený aj pre cudzincov.

Abcházsko (medzinárodne neuznané)
Územie Abchádzska je možné navštíviť iba s vízami (jednovstupové za 20 USD na 30 dní):
1./ pri vstupe z Ruska (Psou, v blízkosti Soči) sú potrebné ruské víza s viacnásobným vstupom (pokračovať po zemi sa dá iba do Gruzínska, ktoré ale zakazuje vstup na svoje územie z Abcházska)
2./ pre vstup do Abcházska zo samotného Gruzínska (Ingur) je nevyhnutné povolenie od príslušných gruzínskych autorít (pravidelná medzinárodná letecká doprava t.č. na abcházskych letiskách Suchumi ani Psou neexistuje)
Vízový proces:
1./ Potrebné je vyplniť vízový formulár na webstránke abcházskeho MZV spolu so zaslaním scanu cestovného pasu na príslušnú emailovú adresu
2./ Následne bude obdržané vstupné povolenie, ktorým je potrebné sa preukázať pri vstupe do krajiny
3./ Samotné vízum treba ale zaplatiť a vyzdvihnúť až v sídle MZV v Suchumi; slúži potom zároveň aj ako výstupné povolenie

Južné Osetsko (medzinárodne neuznané)
K návšteve tohto územia je potrebné vstupné povolenie, ktoré udeľuje MZV Južného Osetska. Pri vstupe z Ruska (Roki Tunel – cca 100 km JV od Vladikavkazu) je taktiež podmienkou mať viacvstupové ruské víza (predpokladá sa návrat rovnakou cestou – pokračovanie ďalej na územie samotného Gruzínska pre cudzincov nie je možné); ďalším predpokladom je úspešné absolvovanie pohovoru s ruskými pohraničnými autoritami. Umožnenie vstupu z územia vlastného Gruzínska taktiež závisí od momentálnej vôle gruzínskych orgánov a celkovej bezpečnostnej situácie v tomto regióne.


H

Víza do Hong Kongu (Čína)

Bezvízový styk (90 dní)


I

Víza do Indie

Vízová povinnosť

Víza do Indonézie

Visa On Arrival (30 dní, 25 USD; resp. 7 dní, 10 USD)

Turistické víza je možné obdržať pri príchode do krajiny:
a./ na vybraných medzinárodných letiskách
Jakarta (Jáva), Denpasar (Bali), Medan (Sumatra), Pekanbaru (Sumatra), Padang (Sumatra), Surabaya (Jáva) a Manado (Sulawesi),
b./ v určených prístavoch
Batam, Sekupang, Batuampar, Nongsa and Marina, Teluk Senimba, Bandar Bintan, Talani Lagoi, Bandan Sri Udana Labon a Tanjung Pinang (Riau Islands); Belawan/Medan a Sibolga (severná Sumatra), Teluk Bayur/Padang (západná Sumatra); Tanjung Priok/Jakarta, Tanjung Perak/Surabaya, Tanjung Balai Karimun a Tanjung Mas/Semarang (Jáva); Padang Bai a Benoa/Kuta (Bali); Parepare a Soekarno-Hatta (južné Sulawesi), Bitung/Manado (severné Sulawesi); Yos Sudarso/Ambon (Maluku), Jayapura (Papua), Tenau-Kupang/Západný Timor a Maumere/Flores (East Nusa Tenggara).

Víza do Iraku

Vízová povinnosť

Víza do Iránu

Vízová povinnosť

Víza do Izraela

Bezvízový styk (90 dní)

Pripravte sa na konkrétne otázky imigračných úradníkov pri príchode, ako aj pri odchode z Izraela (s možnou osobnou prehliadkou). Doba pobytu môže byť obmedzená pri nepreukázaní dostatočného množstva finančných prostriedkov (alebo pri podozrení z návštevy krajiny za účelom nelegálnej pracovnej činnosti).

Ak plánujete neskôr návštevu arabských/moslimských destinácií, je vhodné požiadať o umiestnenie vstupnej pečiatky mimo cestovný pas (prípadne do ďalšieho pasu). V opačnom prípade Vám môže byť vstup do týchto štátov odmietnutý (Sýria, Libanon, Irak, Kuvajt, Jemen, Saudská Arábia, Irán, Afganistan; Lýbia, Alžírsko, Sudán, Somálsko, atď.), avšak následná návšteva Egypta alebo Jordánska je bez problémov. (Komplikácie s izraelským vstupným razítkom a neskorším plánovaným pobytom v moslimských krajinách sú dostatočným dôvodom pre vydanie ďalšieho cestovného pasu.)

Čo sa týka bezpečnostnej situácie, zďaleka nie je taká tragická, ako ju vykresľujú médiá; na druhej stráne je dobré netráviť zbytočne veľa času na miestach, kde sa zhromažďuje veľké množstvo ľudí (trhoviská a pod.).


J

Víza do Japonska

Bezvízový styk (90 dní)

Víza do Jemenu

Vízová povinnosť

Víza do Jordánska

Visa on Arrival – jednovstupové vízum za 10 JOD (cca 11,5 EUR; platnosť 1 mesiac); je možné ho obdržať prakticky na všetkých príchodových miestach do krajiny okrem pozemného hraničného priechodu s izraelským “West Bank” Allenby Bridge (na trase Jeruzalem – Ammán). Pri príchode priamo do špeciálnej ekonomickej oblasti Aqaba vízum nie je spoplatňované (ASEZA víza), napr. pri pozemnom vstupe z izraelského Eilatu.

Víza do Južnej Kórey

Bezvízový styk (90 dní)


K

Víza do Kambodže

Vízová povinnosť

Víza do Kataru

Vízová povinnosť

Víza do Kazachstanu

Vízová povinnosť

Víza do Kirgizstanu

Od 27. júla 2012 platí pre občanov SR na území Kirgizstanu bezvízový pobyt po dobu 60 dní.

Víza do Kuvajtu

Vízová povinnosť


L

Víza do Laosu

Vízová povinnosť

Víza do Libanonu

Vízová povinnosť


M

Víza na Macao

Bezvízový styk (90 dní)

Víza do Malajzie

Bezvízový styk (90 dní)

Víza na Maledivy

Bezvízový styk (30 dní)

Víza do Mjanmarska

Vízová povinnosť

Víza do Mongolska

Vízová povinnosť


N

Víza do Nepálu

Vízová povinnosť


O

Víza do Ománu

Visa On Arrival
Turistické víza je možné obdržať pri príchode do krajiny na medzinárodných letiskách (a podľa neoficiálnych informácii aj v prístavoch a na pozemných hraničných prechodoch):
a./ jednovstupové víza – na 30 dní za 20 OMR/cca 40 EUR (s možnosťou predĺženia na ďalších 30 dní)
b./ viacvstupové víza – spolu na 1 rok za 50 OMR, avšak max. 21 dní počas jedného vstupu
Platbu je možné uskutočniť aj v EUR a USD.
V prípade, že prichádzate do Ománu priamo z Dubaja a vlastníte príslušné víza na 21 dní, poplatok za ománske víza Vám nebude účtovaný (spoločné víza v rámci podpory turizmu medzi týmito destináciami).
Predchádzajúca návšteva Izraela (resp. evidencia o nej, t.j. pečiatka v cestovnom pase) na rozdiel od väčšiny moslimských štátov nie je problémom pri vstupe do krajiny.


P

Víza do Pakistanu

Vízová povinnosť


S

Víza do Saudskej Arábie

Vízová povinnosť

Víza do Severnej Kórey

Vízová povinnosť

Víza do Singapuru

Bezvízový styk (90 dní)

Víza do Spojených arabských emirátov

Vízová povinnosť

Víza na Srí Lanku

Vízová povinnosť

Víza do Sýrie

Vízová povinnosť


T

Víza do Tadžikistanu

Vízová povinnosť

Víza na Taiwan

Bezvízový styk (30 dní)

Víza do Thajska

Bezvízový styk – na dobu 30 dní pri príchode na medzinárodných letiskách, resp. na obdobie 15 dní pri vstúpení do krajiny na pozemných hraničných prechodoch a prístavoch zo susedných štátov (Kambodža, Laos, Mjanmarsko, Malajzia). Pri opakovaných vstupoch na územie Thajska (za turistickým účelom) nesmie celková doba pobytu v krajine prekročiť 90 dní za uplynulých 6 mesiacov od prvého vstupu.

Víza do Turecka

Vízová povinnosť

Víza do Turkmenistanu

Vízová povinnosť


U

Víza do Uzbekistanu

Vízová povinnosť


V

Víza do Vietnamu

Vízová povinnosť

Víza do Východného Timoru

Vízová povinnosť